Ak patríte k vášnivým hubárom, určite aspoň časť z nich zavárate, aby ste si mohli hubky dopriať aj v zime. Určite máte svoje overené, domáce recepty. Niekedy však nie je na škodu vyskúšať niečo nové a možno i menej tradičné.
Zopár všeobecných rád na začiatok
- Pred tým, ako huby natlačíte do zaváraninového sklíčka, ich nezabudnite obvariť. Po prvé je to bezpečnejšie, pretože surové huby, by sme jesť nemalo, no a po druhé zmenšia svoj objem ešte pred tým. Tak sa vyhnete situácií, že po zaliatí nakladačom, alebo sterilizácii, vám s klíčku ostane asi dvojcentimetrová vrstva scvrknutých húb.
- Všetky huby je potrebné sterilizovať minimálne pätnásť minúť. To je totiž minimálny čas tepelnej úpravy, ktorú potrebujú na to, aby sme sa nimi nepriotrávili.
- Jeden klinček v sklíčku, hubám dodá len dobrú chuť.
Experimentujte s koreninami
K hubám väčšinou pridávame čierne korenie, horčičné semienka a poprípade kúsok čerstvého kôpru. Druhým spôsobom je použitie nakladača, kde máte všetky tieto klasické koreniny namiešané aj so soľou. Nebojte sa však experimentovať. K hubám sa napríklad výborne hodí aníz, nové korenie, koriander, alebo niekoľko semien chilli.
Použiť môžete aj čerstvé bylinky. Výbornú chuť získate použitím ligurčeka, teda takzvaného magovníka. K hubám sa hodí aj palina dračia, petržlenová vňať, alebo trošku saturejky.
Prihoďte k nim zeleninu
Cibuľa, mrkva, poprípade kúsok kapie, zvykneme pridávať hlavne k zaváraným uhorkám na kyslo. Zelenina sa však hodí aj k hubám. Takže ju do sklíčka pokojne pridajte. Nepreháňajte to ale s jej množstvom, pretože by ste mohli prebiť typickú chuť húb.
Kombinujte
Do jedného sklíčka pokojne skombinujte aj viacero druhov húb. Napríklad pôvabnica fialová patrí k tým najaromatickejším druhom. Ak ju zavaríte samú, môže byť jej chuť až príliš výrazná. Preto je dobré, keď ju skombinujete napríklad so suchohríbmi, kozákmi, masliakmi, alebo pokojne aj hríbmi.