Najväčšou motiváciou, prečo sa ľudia stanú vegetariánmi, a to aj mnohé slávne osobnosti histórie i súčasnosti je nenásilie a neubližovanie zvieratám. Na to, aby človek dostal mäso pohodlne na tanier treba vždy zabiť nejaké zviera. Práve tento fakt je často dôvodom, prečo ľudia prestanú jesť mäso. Mnohí ani nevedia, či si neuvedomia, ako sa vlastne mäso vyrába. Často sa stáva, že aj malé deti z týchto istých dôvodov odmietajú jesť mäso. Ľudia, ktorí začnú byť vegetariánmi iba zo zdravotného hľadiska alebo kvôli priateľom či móde sa často neskôr vracajú ku konzumácii mäsa. Otázka stravovanie je však na rozhodnutí individuálneho človeka. Motivovať a inšpirovať sa však môžeme vždy. Mnohí slávni ľudia ako bol napríklad Einstein a stovky, tisíce dalších známych osobností, boli tiež vegetariánmi. Darovali život a podporili nenásilie ako všeobecný princíp, čo je obdivuhodné.
Nemyslite si však, že vegetariánska kuchyňa je nudná. Veď ja naši predkovia na Slovensku zväčša jedli mäso veľmi málo či vôbec. Konzumácia sa rozmohla až neskôr takto vo veľkom. Existujú tisíce chutných a dobrých jedál, kde vegetarianske recepty vykúzlia nielen výnimočne chute, ale aj krásny vzhľad a nezabudnuteľné vône.
Experti sú v tomto smere aj ázijské kuchyne, ktoré vďaka exotických koreninám a stáročiami overenými receptami prispievajú do vegetariánskej kuchyne značnou mierou a mnohými receptami. Nebojte sa experimentovať a nechajte sa inšpirovať. Či už vyskúšate skvelé prívarky, chuťovo zaujímavé hlavné jedlá alebo dezerty, nebude vám chýbať v chuti nič. Dnes už sú mnohé náhrady mäsa, ktoré sa dajú skvelé pripraviť. Rozhodne vám určite klesne cholesterol a možno aj váha i keď to nie je úplne závislé len od nejedenia mäsa. Vegetariánska kuchyňa je pestrá a veď aj naše typické bryndzové halušky, pochúťka nad pochúťky sú vlastne vegetariánske a veľmi chutné.