Zdravie

Zdravé stravovanie krok po kroku

Kalórie, porcie a chudnutie, zdravá strava, mýty o chudnutí, obsesia s jedlom.  U väčšiny ludí závisí chuť jedla. Pokial jedlo nieje až príliš slané, sladké, mastné tak sa ho ani nechytia. Tak isto pri zelenine. Zelenina bola vždy „nepriateľom“ ľudstva. Najzdravšia možná varianta ku jedálničku. Aj zdravé jedlo môže byť chutné, všetko závisí od korenín, omáčiek a dochucovadiel. Ak nieste spokojný so svojím jedálničkom stačí len poupraviť pár vecí, pridať sezónnu zeleninu, dobre poupraviť, budete sa cítiť lepšie, lahšie , celý žalúdok vám bude lepšie tráviť. Zdravé tuky sú veľmi dôležité, všetko od orechov – vlašských, mandlí, gaštany,kešu, lieskovce, arašidy,pistácie, para, kokos.olivy, rajčiny, zdravé tuky.jpg Všetko toto sú zdravé orechy – tuky ktoré vám pomôžu schudnúť, taktiež pomáhajú pre lepšie pracovanie celého tela a funkcie mozgu. Obyčajný chlieb z bielej múky vymeniť za celozrnný alebo špaldový. Budete sa cítiť nasýstenejší a spokojnejší. Majú ovela väčšiu hodnotu minerálov a vitamínov. Pešničné cestoviny a výrobky rovnako za celozrnné, šaldové, ražné a kukuričné výrobky. Ak vám až príliš bude chýbať chuť cestovín je tu aj semolínová varianta.
 
Prírodné sladidlá, cukor, umelé sladidlá
Ako teda obmedziť cukor a umelé sladidá? Príde to ako nemožná vec. Cukor  a umelé sladidlá sa nachádzajú  vo všetkých formách a  všade, glukózový sirup, invertný cukor, acesulfám a aspartám. Ako aspoň čiastočne nahradiť cukor a umelé sladidlá? Po ruke sa tu nachádza veľa možností. Po prvej ktorej môžete siahnuť je nerafinovaný trstinový hnedý cukor, takto budete aspon o trochu spokojnejší a kludnejší že do seba nedávate toľko chémie, je to síce stále cukor ale stále nerafinovaný. Lepšiou variantou je stévia. Prírodné sladidlo – rastlina, ktorej lístky sú sladkasté, produkuje sa z nich stéviový cukor. Stévia je najzdravšie prírodné sladidlo na svete. Daľej tu máme agávový sirup, ktorý sa získava z kaktusu pina v Mexiku. Agáve je zdravší než normálny cukor. Kokosový cukor má zasa oveľa viacej vitamínov a minerálov, má karamelovú chuť. Čo sa týka umelých sladidiel väčšina väčších spoločností ju používa ako lákacie „fitness“ sladidlo, produkt bez kalórií, bez cukru.  Aspartám, Acesulfám K, sacharóza a ostatné pritom môžu mať drastický dopad na bolesť hlavy, trávenie  potravy v žalúdku a celkovú nutričnú hodnotu. A práve v tomto môžeme najsť rozdiel fitness vs.  zdravé.  Väčšina ľudí by siahla po 0 kalorickom produkte. Pritom v porovnaní s umelými sladidlami je cukor zdravší jeho výrobou.
 
 jablko na strome.jpg
 
 
Ako na tú zeleninu?
Čo teda s tou slávnou zeleninou? Zelenina = x spôsobov, jemná varená,chrumkavá  pečená, lahodná grilovaná zelenina, krémy, lahké zeleninové fašírky, taktiež do koláčov je úžasná a ani tam jej chuť neucítite. Z dochucovadiel pomáha sojová omáčka, pokiaľ chcete zdravšiu verziu a bezlepkovú – tamari omáčka. Arašídové maslo tiež nieje naškodu, plné zdravých tukov a bielkovín. Arašídovú pastu môžete natierať na chleba spolu s marmeládou alebo džemom, alebo ju rozmiešať spolu so sojovou/tamari omáčkou a máte pefektnú krémovú omáčku ku špagetám, ryži  alebo aj zemiakom. Perfektne chutí so surovým karfiólom.Kečup taktiež môžete nájsť v zdravšiej verzii, v menej kalorickom množstve alebo sladeným stéviou. Náhrada môže byť aj pretlak dosladený sladidlom.
 
Bielkoviny
Rastlinných bielkovín je tiež nespočet. Tofu – fermentované sójové bôby z ktorých v dnešnej dobe ide vytvoriť všetko živočíšne. Párky, fašírky, náhrada mletého mäsa, mäsových guliek, sójové pomazánky,jogurty, krémy do koláčov, tofu na sladko, sójové mlieko. Vytvoriť ide takmer všeko.Tempeh tiež nieje na škodu, údená až slaninová chuť ide použiť do všetkého. Toasty,cestoviny, grilovaný so zeleninou. Stačí len nutrične výhodná príloha a obed je hotový. Seitan je tiež další druh rastlinných bielkovín vyrobených z tofu. Fazule, quinoa, šošovica, konopné semienka, spirulina. Všetko bielkoviny ktoré vás zasýtia na dlho. Prečo jesť  viacej bielkovin? – bielkoviny vás zasýtia na dlhšie, čím dlhšie nebudete pocitovať hlad tým lepšie.zdravé ranajky.jpg
 
Superfoods
Superfoods – takzvané super jedlo, ktoré má pre vás určitú väčšiu nutričnú hodnotu, minerály a vitamíny.
Konopné semienka – zdroj vitamínov, minerálov, bielkovín, antioxidantov, omega 3 a 6 mastných kyselín, taktiež detoxikuje vaše  telo.
Chia semienka – zvýšená koncentrácia a pozornosť, energia počas celého dňa,  obsah veľa vlákniny, obsahujú 5x viacej vápnika ako mlieko.
Celozrnné produkty – oveľa viacej vlákniny, vitamínov a minerálov, obsahuje vitamín B, taktiež sa zistilo nižší výskyt cholesterolu a srdcovo cievnych ochorieniach.
Kokosový olej – je vhodný do pečenia aj varenia, poslúži ajna vlasy, telo a pleť. Kyselina laurová ktorú obsahuje pomáha naštartovať celý organizmus.